5 tips voor zwart-witfotografie

Zwart-wit fotografie is mijn lust en mijn leven. Bij deze 5 tips om mooie Zwart-wit foto’s te maken.

1) Praktijk ervaring

Een goede fotograaf kan de wereld monochroom zien. Dit haal je niet uit een boek of uit “Harry Hilders tips” maar uit de praktijk. De volgende tips kan je dus het beste uitprinten en met je meenemen tijdens het fotograferen.

2) Focus en contrast

Zwart / wit fotografie gaat over zwart, wit en alle tonen daartussen. Het menselijk oog is gebouwd om twee dingen op te halen: de lichtsterkte en de kleur. Hoe meer kleur des te meer je ogen gevoeliger worden voor de lichtintensiteit. Mennen kunnen van nature zeer goed contrasten onderscheiden. Zwart-witfotografie is het tekenen met grijstinten.

Om “kleur” op een zwart-witfoto beter uit te beelden kan je in photoshop spelen met de curven, niveaus . Om hier nog meer effect op aan te brengen kan je gebruik maken van de lagen door deze door te drukken.

3) Focus op de textuur

Textuur is eigenlijk gewoon een soort van contrast. Het is een regelmatig of onregelmatige patroon van schaduwen en highlights in verschillende intensiteiten.
Op zwart-wit foto’s komen texturen het beste tot hun recht, omdat je gedwongen wordt om hier op te letten. Zijn ze niet aanwezig, dan zit er geen emotie meer in je foto’s.
Om textuur beter naar voren te halen kan je gebruik maken van highlight.

4) Fotografeer in kleur

Gebruik nooit de wart-wit stand op uw digitale camera! Photoshop kan uw foto veel beter converteren naar een zwart-wit afbeelding, dan uw digitale camera.
Uiteraard kan je wel altijd één test foto maken in de zwart-wit stand om te kijken hoe het eruit komt te zien.

5) Gebruik kleurenfilters

Kleurenfilters bij een zwart-witfoto? Ja! Met een kleurenfilter kan je meer leven uit je foto halen waardoor Photoshop nog beter de contrast en textuur uit je foto kan halen als het geconverteerd wordt naar monochroom.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *