De sluitertijd

De sluiter van je camera bepaalt hoe lang er licht door de lens van de camera op de film (of op de lichtgevoelige cel) valt en daarmee bepaalt het, samen met de lichtgevoeligheid van de film en het diafragma, de lichtheid van je foto’s. Terwijl het diafragma doorgaans in de lens van de camera is ingebouwd, zit de sluiter in de body. Je kunt hem zien als je de lens van je camera haalt, of wanneer je de camera opent, zonder film.

De sluiter in de camera

Harry Hilders - Sluiter

Bron www.fotomagazin.de

Bij mechanische camera’s druk je op de ontspanner om een foto te nemen. Op dat moment ontspant de veer, die met het transporteren was opgespannen, en opent razendsnel de sluiter in de vorm van twee gordijnen of (metalen) lamellen om het licht op de film te laten vallen. De film bevindt zich direct achter de sluiter.

Sluitertijden

De tijdsduur waarmee het licht wordt binnengelaten door de sluiter, heet de sluitertijd. Die loopt van een fractie van een seconde, tot enkele seconden. De reeks van (gebruikelijke) sluitertijden loopt van 8 seconden tot 1/4000 seconde, namelijk:
8s – 4s – 2s – 1 – 1/2 – 1/4 – 1/8 – 1/15 – 1/30 – 1/60 – 1/125 – 1/250 – 1/500 – 1/1000 – 1/2000 – 1/4000

Sluitertijd in de fotografie

Harry Hilders - Lange sluitertijd

Bron http://www.flickr.com/photos/meironke/3935904351/

Met elke hogere sluitertijd, wordt de film of lichtgevoelige cel blootgesteld dubbel zo lang opengesteld aan invallend licht. Met elke kortere sluitertijd, wordt er de helft minder licht binnengelaten. Hoe korter de sluitertijd hoe korter de lens open staat en dus hoe minder de kans op bewegingsonscherpte is. Maar relatief gezien ook hoe donkerder de foto.

Die donkerte is tot op bepaalde hoogte te compenseren met behulp van het diafragma. Fotografeer je echter in een erg donkere ruimte, of buiten bij nacht, dan is een langere sluitertijd nodig.

Harry Hilders - Waterval

Bron fotovierhout.blogspot.nl

Gebruik je een erg lange sluitertijd, dan is een statief nodig wil je bewegingsonscherpte voorkomen. Al kun je onscherpte ook weer gebruiken, om je foto een bepaalde dynamiek mee te geven.

Met een korte sluitertijd kun je een beweging bevriezen. Met een lange sluitertijd kun je een hele beweging vastleggen.

 

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *