Het diafragma uitgelegd

Harry Hilders - Pupilreactie

www.sdfamilyscience.org

Wanneer je uit een donkere ruimte het licht instapt, dan worden je pupillen van groot razendsnel klein. Met je pupillen regelen je ogen hoeveel licht er op je netvlies valt. Mede omdat dat regelbaar is, kunnen wij goed zien onder allerlei lichtomstandigheden: van veel tot weinig licht, met hoog en laag contrast. Bij een fototoestel is het net als bij je ogen van belang om de lichttoevoer goed te regelen. Bepalend daarin is de lichtgevoeligheid van de film, de sluitertijd en het diafragma.

Het diafragma in de camera

Het diafragma van een lens is net als je pupil een gaatje dat groter en kleiner kan worden gemaakt. Het is opgebouwd uit lamellen die over elkaar schuiven. Bij oude camera’s kun je die lamellen vaak goed zien zitten, zeker wanneer je het diafragma instelt. Bij nieuwere camera’s is het diafragma een stuk abstracter dan dat; een stel niet al te intuïtieve waarden, verstopt onder je functieknopjes.

De diafragmawaarden

Harry Hilders - Diafragma

www.el-in.ru

Instellen van het diafragma gaat via vaste cijferaanduidingen, die de grootte van de opening aangeven. De reeks loopt in principe van 1.4 naar 32 (al staan niet altijd alle diafragmawaarden op elke camera) en lijkt op het eerste gezicht behoorlijk willekeurig:

1.4 – 2.0 – 2.8 – 4 – 5.6 – 8 – 11 – 16 – 22 – 32

De diafragmawaarden zijn zeker niet toevallig. Het zijn logaritmische waarden, die afgeleid zijn van de oppervlakte van een cirkel.

Let daarbij op: Hoe hoger de waarde in de reeks, hoe kleiner de lensopening.

Diafragma en fotografie

Harry Hilders - Aperture

www.rawdutch.nl

Met elke hogere waarde halveert de oppervlakte van de lensopening. De hoeveelheid licht die door de lens valt halveert daarmee ook. Met elke lagere waarde, en grotere opening, wordt de hoeveelheid licht dus verdubbeld. Elke verdubbeling of halvering heet een “stop”.

Harry Hilders - Diafragma

thedutchstory.wordpress.com

Kies je een te grote lensopening bij de sluitertijd, dan wordt een foto te licht. Kies je een te kleine lensopening, dan wordt de foto te donker. Bij een juist gekozen diafragma, is de foto precies goed belicht voor de gekozen sluitertijd.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *