Belichten

De film in de camera, of de lichtgevoelige cel, moet worden belicht, om een beeld te kunnen vastleggen. Hoe lang en met hoeveel licht dat gebeurt, stel je in met de sluitertijd en het diafragma.

Over- en onderbelichting

Harry Hilders - Belichten

geboortekaartje-maken.kaartopmaat.nl

Komt er teveel licht binnen, door een te lange sluitertijd, of een te grote opening van het diafragma, dan raakt de foto overbelicht. Lichte delen lopen dan vol en je raakt in het wit details kwijt. Zie de foto hiernaast! Komt er te weinig licht binnen, door een te korte sluitertijd of diafragma, dan wordt de foto onderbelicht. De foto loopt dan vol in de donkere delen, en je raakt detail kwijt in het zwart.

In sommige gevallen kun je er bewust voor kiezen een foto voor een bepaalde sfeer over of onder te belichten. Maar probeer het in de meeste gevallen te voorkomen; in de nabewerking is het heel eenvoudig van een goedbelichte foto de lichtheid nog aan te passen.
Spraakverwarrinkje?

Wanneer je lampen op een onderwerp zet, om dat onderwerp beter te kunnen fotograferen, dan ben je niet bezig met belichten, maar met uitlichten.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *