Bokeh

Bokeh drukt de kwaliteit van de onscherpte in een foto uit. We hebben het daarbij om onscherpte die ontstaat omdat een voorwerp buiten het scherptevlak ligt. (Daar valt bewegingsonscherpte dus niet onder.) Onscherpte kan natuurlijk of onnatuurlijk overkomen, maar geeft in het algemeen rust aan een foto, doordat de achtergrond en eventuele voorgrond niet afleiden van het hoofdonderwerp. Bokeh wordt in het algemeen gewaardeerd en als aangenaam ervaren. Bokeh wordt bepaald door het ontwerp van het objectief. De vorm van het diafragma maakt daarbij uit, maar ook de manier waarop het objectief is gecorrigeerd. Een objectief met goede achtergrondonscherpte heeft vaak moeite met onscherpe onderwerpen in de voorgrond.

By James Wei – www.roentarre.com

De vorm van het diafragma bepaalt de vorm van de onscherpte van licht in de achtergrond. Hiermee zijn bijzondere effecten te bewerkstelligen.

Harry Hilders - Bokeh

send a little love my way by Isabel Bloedwater on flickr (licensed CC-BY-SA)
http://www.flickr.com/photos/polanaked/3207383214/

 

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *