Harry Hilders over karakter

Karakter. Een moeilijk woord. Ongrijpbaar, en toch zo belangrijk. Want een foto met karakter is goud waard. Een foto zonder kun je zelfs in stock-libraries niet echt slijten. Een foto waarin je de karakteristieken van je onderwerp vastlegt, is een foto die herkenning oproept, die beweegt. Een open foto, een foto met diepgang. Een foto waarin dat ontbreekt is minder vol, meer een kiekje. Hoe dat karakter te vatten? Op het juiste moment afdrukken. Op het moment dat je verbondenheid voelt met je onderwerp – of dat nu een hond is of je opa. Wanneer zij door de lens heen spreken, wanneer er een link ligt, moet je klikken. Natuurlijk helpt het als je eerst hebt scherpgesteld, als contrast en witbalans kloppen en als je een mooi kader hebt gekozen. Maar neem maar van Harry Hilders aan: liever een technisch gemankeerde foto met karakter, dan andersom.